Joina Rörelsen! #BACKASYSTERSKAPET
Meny

Senegal

Det här är Sisters Create

Sisters Create är ett projekt som drivs av Plan International och Fryshuset. Syftet är att tjejer ska få möjlighet att ta plats och dela med sig av sina åsikter, erfarenheter och kunskaper.

Inom projektet erbjuds tjejer och icke-binära att gå en utbildning om jämställdhet där de får lära sig om sina rättigheter. De får även tillgång till musikstudios och andra utrymmen för att fritt kunna skapa musik och annan kultur.

Det hela började år 2012 när artisten Jason ”Timbuktu” Diakité åkte till Senegal tillsammans med Plan International för att starta en studio. Platsen är tänkt att fungera som en trygg plats för barn där de får chans att uttrycka sig och skapa musik, men även lära sig om sina rättigheter.

Hemma i Sverige höll Fryshuset i sin tur på med en utbildning som de kallade för Backa systerskapet. Efter att ha arbetat på varsitt håll slöt de två organisationerna samman för ett superprojekt riktat till tjejer i både Sverige och Senegal.

Med projektet Sisters Create kämpar vi tillsammans med flickor för att de ska bli lyssnade på och att deras röster och behov ska tas på allvar. Läs mer om vårt arbete för flickors rättigheter i vår Agenda för flickor.

 

Fatou: ”Jag ser positivt på framtiden”

Fatou hörde talas om Sisters Create första gången 2018 och har genom projektet fått lära sig om bland annat entreprenörskap, kommunikation och ledarskap. Det har betytt mycket för henne.

– I Senegal har kvinnorna inte samma rätt att bestämma som männen, kvinnor är utsatta för våld, tjejer blir bortgifta mot sin vilja och många anser att det inte är viktigt för tjejer att utbilda sig. Det som krävs för att få en förändring är att flickor och kvinnor i Senegal själva tar fighten. Förändringen kommer genom oss.

Under besöket i Stockholm har Fatou fått chansen att prata med svenska tjejer och upptäckt hur mycket de har gemensamt. De delar bland annat kampen för flickors och kvinnors rättigheter. Trots situationen i Senegal ser hon ljust på framtiden och tror att Sisters Create gör skillnad. Hon är säker på att kvinnorna i framtiden kommer att vara starka och ha mycket att säga till om.